Blog

2018-07-13

Coffee Teams

Kawę spożywa 90% ludzkości. Przynajmniej raz w życiu większość z Nas spróbowała czarnego naparu bogów. Niektórzy pozostali jego fanami na dłużej, część zrezygnowała z dalszych przygód.

2018-03-29

Jak zmienić moc i aromat kawy?

Moc i aromat kawy nie zależy tylko od użytych ziaren. Sam/a możesz zdecydować jak mocna ma być Twoja kawa. Jak to ustawić?

 

2018-03-29

Nie mogę wyjąć bloku zaparzającego. Co mam zrobić?

Możliwa przyczyna: próbowano wyjąć blok zaparzający, gdy urządzenie nie było jeszcze w pozycji neutralnej.

Sprawdź, co w takiej sytuacji zrobić.

2018-03-28

Warsztaty Coffe Zone - Warszawa

Ostatnio ekipa StrefaSeco.pl była nieobecna. A to dlatego, że mieliśmy przyjemność wzięcia udziału w warsztatach organizowanych przez Coffee Zone – Warszawską palarnię naszych ulubionych kaw Superiore.

 Warsztaty prowadzili:

 

  • Agnieszka Rojewska – profesjonalna baristka i trenerka baristów, Mistrzyni Polski Barista 2016 oraz Latte Art 2016, właścicielka kawiarni w Poznaniu;

  • Marcin Kozicki - zdobywca trzeciego miejsca w Olimpiadzie Kawy 2010, uczestnik Mistrzostw Latte Art 2011 oraz Cup Tasting 2013.

 

Całemu spotkaniu towarzyszyły wyjątkowe kawy Coffee Zone Limited oraz wspaniała atmosfera :)

Ciekawi jesteście jak wyglądały warsztaty i czego się dowiedzieliśmy? Zapraszamy do relacji! :)

2018-03-28

Kawa a odchudzanie

Wciąż słyszy się sprzeczne opinie naukowców o tym, czy kawa rzeczywiście sprzyja odchudzaniu. Jak to w końcu jest, schudniemy z kawą, przytyjemy, czy w żaden sposób nie wypłynie ona na naszą kurację?
2018-03-28

Czym jest profil sensoryczny?

Czym jest profil sensoryczny?
Czy wiesz, że Espresso i Late Macchiatto Perfetto spełniają zdefiniowane standardy jakości profilu sensorycznego? Marka Saeco, jako JEDYNA spośród wszystkich marek domowych ekspresów do kawy, otrzymała certyfikaty jakości, które przyznawane są przez niezależny włoski instytut badań sensorycznych Centro Studi Assaggiatori Italian Tasters. Każdy użytkownik ma zatem gwarancję niezmiennie idealnie przyrządzonego naparu.
Czymże zatem jest owy „profil sensoryczny”? Często mówi się, że określa on smak kawy. Jednak sprawa jest nieco bardziej złożona.
2018-03-28

Naukowo potwierdzone: zapach kawy i czekolady polepsza percepcję i wydajność pracy biurowej!

Jeśli chcesz efektywnie wykonywać zlecone Ci zadania biurowe, wymagające edycji tekstów, trzymaj kawę obok i wdychaj jej aromat. Jeśli natomiast potrzebujesz dodatkowego pobudzenia przy rozwiązywaniu np. sudoku, miej przy sobie otwarte pudełko pachnących czekoladek.
2018-03-28

Kawa a uroda

Wiemy już, że kawa, a zwłaszcza jej zapach, może polepszyć koncentrację. Pisaliśmy również o jej pozytywnych właściwościach, wpływających na nasze zdrowie. Czy owy napar można w jakiś sposób wykorzystać w kosmetologii? Czy i w jaki sposób poprawi nasz wygląd?
2018-03-28

Sposoby obrabiania owoców kawowca

Często bywa tak, że mamy na półce do wyboru dwie kawy. Niemal identyczne. Czytamy, że różnią się jedynie „metodą obróbki ziaren”. Ustalmy zatem, jakie istnieją i czym różnią się owe sposoby obrabiania owoców kawowca.
2018-03-27

Ekspres mieli kawę, ale jej nie zaparza. Co mogę zrobić?

Co zrobić, gdy młynek mieli kawę, ale ekspres jej nie zaparza?

Ostatnio często nasi kawosze zgłaszają podobny problem:

Ekspres mieli kawę, jednak nie przepuszcza jej przez wodę i zmielona trafia do pojemnika na fusy.

Co robić w takiej sytuacji?

Najprawdopodobniej ekspres się zapowietrzył. Łatwo temu zaradzić.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixel