Idealne Espresso

2018-03-27




Umiejętność stworzenia naprawdę idealnego Espresso jest bardzo ważna ponieważ, że na jego bazie przyrządza się Cappuccino i inne napary kawowe.

Nie od dziś wiadomo, że wzorce związane z parzeniem kawy powinniśmy czerpać od Włochów. We Włoszech znajduje się Narodowy Instytut Włoskiego Espresso (INEI), który dokładnie opracował zasady, jakie trzeba spełnić, aby uzyskać idealny napar, a także sprecyzował jego definicję. Brzmi ona następująco:

Espresso to kawowy napój podawany w filiżance, którego przygotowanie musi być zgodne ze standardem ISO 45011 i certyfikatem 214 Włoskiego Instytutu Certyfikacji CSQA.

Aby uzyskać takie certyfikowane Espresso należy przygotować je według szczegółowych zaleceń:

1. Porcja świeżej kawy powinna wynosić 7g ± 0,5. Mielimy ją na tyle drobno, żeby w konsystencji przypominała coś pomiędzy piaskiem a pyłem. Zbyt grubo zmielone ziarna mogą za szybko przepuszczać wodę przez co kawa będzie blada.
2. Temperatura wody wypływającej z ekspresu powinna wynosić 88*C ± 2*C. To ważne, ponieważ za wysoka temperatura może sprawić, że kawa będzie gorzka i cierpka, natomiast zbyt chłodna woda da nam kwaskowaty napar.
3. Temperatura naparu w filiżance powinna wynosić w filiżance ok. 67*C ± 3*C.
4. Idealne ciśnienie wody w filtrze to 9 barów ± 1.
5. Czas parzenia powinien wynieść nie więcej niż 28 s.
6. Preferowana lepkość przy temperaturze 45*C > 1,5 mPa s.
7. Zawartość kofeiny – mniej niż 100mg/filiżankę.
8. Zawartość tłuszczu – więcej niż 2mg/ml.
9. W taki sposób powinniśmy uzyskać ok. 25ml ± 2,5ml naparu oraz 5 ml cremy.

Jak łatwo sprawdzić, czy udało nam się stworzyć idealną filiżankę Espresso?

Po kolorze i konsystencji cremy, znajdującej się na powierzchni naparu. Jej cechy zależne są od zawartości olejków, protein i cukrów w ziarnach, od czasu parzenia, konsystencji zmielonej kawy, temperatury wody, przepływającej przez zmielone ziarna i jej ciśnienia oraz od stopnia rozgrzania ekspresu i filiżanek.
Crema powinna być gęsta i tworzyć na powierzchni kawy kożuch. Barwa natomiast powinna być ciemnoorzechowa / rdzawa.

Jakie powinno być w smaku?

W idealnym Espresso powinniśmy wyczuwać lekką nutę słodyczy, wanilii, kakao, zbóż czy nawet masła, ale na pewno nie powinniśmy czuć żadnych kwaśnych i gorzkich smaków. Cokolwiek nie wyczujesz, jedno jest pewnie, idealne Espresso powinno mieć po prostu wyważony, harmonijny smak, żadna w nim nuta nie powinna dominować nad inną.

Jaki powinien być zapach?

Aromat może być różny. Czasami wyczujemy nutkę świeżych owoców cytrusowych i kwiatów. Crema może także uwalniać woń palonych orzechów laskowych czy migdałów.

Uwaga! Do parzenia Espresso nie używaj sztucznie aromatyzowanych ziaren oraz nie dolewaj dodatkowych porcji wody do filiżanki po przyrządzeniu już napoju.

 

Źródła: http://swiezopalonakawa.blogspot.com, kawanajutro.net, delonghi.com

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2018
Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 72 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-06-23
Szybka realizacja zamówienia, towar zgodny z opisem
2020-06-30
Szybka wysyłka a część do mleka pasuje idealnie:)
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixel