Jak przygotować ekspres do wakacji?
Sezon urlopowy w pełni.
Jeśli nie masz możliwości zabrania swojego ukochanego ekspresu ze sobą, musisz się z nim niestety rozstać na tych kilka dni/tygodni. Pamiętaj jednak, że musisz go odpowiednio przygotować na czas Twojej nieobecności.
Przedstawiamy czynności, które powinieneś/powinnaś wykonać, aby ekspres był odpowiednio zakonserwowany przed Twoim urlopem:
-
Jeśli posiadasz ekspres z karafką na mleko, wykonaj czyszczenie obiegu za pomocą proszku Saeco lub chociaż samą wodą. Ta czynność różni się w zależności od modelu ekspresu Saeco. Tutaj znajdziesz podpowiedź: https://strefasaeco.pl/pl/n/10.
Następnie wyjmij karafkę, rozłóż ją na części, umyj każdą z nich i osusz.
-
Wyłącz ekspres za pomocą przycisku
i poczekaj, aż się automatycznie przeczyści (tak, jak zawsze przed każdym wyłączeniem), następnie wylej wodę ze zbiornika, i osusz go.
-
Filtr włóż do wody w oddzielnym zbiorniku, następnie do lodówki, aby zachować jej świeżość (filtr należy zawsze trzymać w wodzie!).
-
Wyjmij tackę oraz pojemnik na fusy, opróżnij, dokładnie umyj i osusz.
-
Wyjmij blok zaparzający, umyj go i osusz.
-
Tackę, pojemniki oraz blok zaparzający możesz włożyć z powrotem, najlepiej nie domykając drzwiczek/szuflad do końca.
-
Wyłącz ekspres z zasilania/wyjmij wtyczkę z kontaktu.
Odpowiednia konserwacja ekspresu przed wyjazdem jest niezwykle istotna:
- Przez długo „stojącą” wodę w urządzeniu mógłby utworzyć się kamień (pomimo używania filtrów).
- Umycie każdej części i jej osuszenie zmniejsza ryzyko powstawania pleśni.
Wyobraź sobie, że jeśli nie wykonasz tych czynności, wilgoć i pozostałości kawy będą „stały” w Twoim ukochanym ekspresie cały urlop...
Źródło: www.na-pulpit.com