Kawę spożywa 90% ludzkości. Przynajmniej raz w życiu większość z Nas spróbowała czarnego naparu bogów. Niektórzy pozostali jego fanami na dłużej, część zrezygnowała z dalszych przygód.
Ostatnio ekipa StrefaSeco.pl była nieobecna. A to dlatego, że mieliśmy przyjemność wzięcia udziału w warsztatach organizowanych przez Coffee Zone – Warszawską palarnię naszych ulubionych kaw Superiore.
Warsztaty prowadzili:
-
Agnieszka Rojewska – profesjonalna baristka i trenerka baristów, Mistrzyni Polski Barista 2016 oraz Latte Art 2016, właścicielka kawiarni w Poznaniu;
-
Marcin Kozicki - zdobywca trzeciego miejsca w Olimpiadzie Kawy 2010, uczestnik Mistrzostw Latte Art 2011 oraz Cup Tasting 2013.
Całemu spotkaniu towarzyszyły wyjątkowe kawy Coffee Zone Limited oraz wspaniała atmosfera :)
Ciekawi jesteście jak wyglądały warsztaty i czego się dowiedzieliśmy? Zapraszamy do relacji! :)

Umiejętność stworzenia naprawdę idealnego Espresso jest bardzo ważna ponieważ, że na jego bazie przyrządza się Cappuccino i inne napary kawowe.
Nie od dziś wiadomo, że wzorce związane z parzeniem kawy powinniśmy czerpać od Włochów. We Włoszech znajduje się Narodowy Instytut Włoskiego Espresso (INEI), który dokładnie opracował zasady, jakie trzeba spełnić, aby uzyskać idealny napar, a także sprecyzował jego definicję.