Naukowo potwierdzone: zapach kawy i czekolady polepsza percepcję i wydajność pracy biurowej!

2018-03-28




Jeśli chcesz efektywnie wykonywać zlecone Ci zadania biurowe, wymagające edycji tekstów, trzymaj kawę obok i wdychaj jej aromat. Jeśli natomiast potrzebujesz dodatkowego pobudzenia przy rozwiązywaniu np. sudoku, miej przy sobie otwarte pudełko pachnących czekoladek.


Science, Science

Naukowcy przeprowadzili badanie na 30 osobach. Mieli oni za zadanie wykonywać czynności, które zwykle powierzane są pracownikom biurowym. Sprawdzano pamięć wzrokową, zdolność zapamiętywania słów, czas reakcji oraz impulsywność. Ochotników poproszono również o jak najdokładniejsze i jak najszybsze wykonanie czynności związanych z pisaniem na klawiaturze.

Badania na uczestnikach przeprowadzono trzykrotnie. Za każdym razem wykonywali trzy zadania, przy każdym z nich poddawani byli różnym warunkom zapachowym. Jednym razem do pomieszczenia wpuszczano tlen wraz z zapachem kawy bądź czekolady, a innym sam tlen, bezwonny.

W czasie badania, oceniano również nastrój uczestników. Oni także byli proszeni o ocenę stopnia obciążenia pracą, czujności i zmęczenia.

Dokonano również analiz statystycznych, polegających na mierzeniu częstotliwości spożywania kawy i czekolady a także na mierzeniu preferencji dotyczących ich zapachu i smaku.

U badanych, którzy poddawani byli zapachom kawowym wystąpił wzrost dokładności i szybkości pisania na klawiaturze. Natomiast u ochotników, którzy wdychali zapachy czekolady zaobserwowano zwyżkę szybkości przetwarzania informacji wzrokowych i zdolności kontroli impulsów. Oznacza to, że badani szybciej odpowiadali na bodźce i wykonywali prace biurowe. Wzrost kontroli impulsów powoduje także mniejsze prawdopodobieństwo popełnienia błędu podczas wykonywania zadania.

Jeśli już mowa o tym, jakie skutki wywołuje zapach kawy, może warto ustalić, jakie istnieją aromaty tych ziaren.

  • Aromat palony/dymny — to zapach, który przypomina pieczone jedzenie i palone drewno. Taki aromat cechuje kawę mocno paloną bądź paloną w piecu.

  • Aromat kauczuku — nie brzmi dobrze, jednak nie jest wadą kawy, zapach kojarzy się z rozgrzanymi oponami i gumowymi korkami.

  • Aromat karmelu — często mylony z nutą dymną, przypomina zapach i smak jasnego karmelu.

  • Aromat zbożowy/słodowy/grzankowy — tak wymiennie określa się aromaty zbożowe kaw.

  • Aromat popiołu — określa zapach kojarzący się z popielniczką, palcami palacza czy z procesem czyszczenia kominka. Należy zaznaczyć, że nie jest to cecha negatywna. W ten sposób określa się stopień palenia kawy.

  • Aromat czekolady — przypomina zapach kakao w proszku i gorzkiej/mlecznej czekolady. Często taki aromat określa się jako słodki.

  • Aromat korzenny — to zapach kojarzący się z delikatnymi przyprawami: goździkami, cynamonem, i słodką papryką.

  • Aromat zwierzęcy — być może to zadziwiające, ale tak określa się zapach, kojarzący się ze zwierzętami, dokładniej z wonią mokrej sierści, potu, skóry a nawet uryny. Takim terminem opisuje się mocne nuty zapachowe i — ponownie — nie uznaje się takiego zapachu za wadę.

  • Aromat kwiatowy — może przypominać zapach jaśminu, kwiatów, kozieńca, mniszka lekarskiego oraz pokrzywy.

  • Aromat owocowy/cytrusowy — nierzadko taki aromat towarzyszy podwyższonej kwasowości niektórych kaw.

  • Aromat drzewny — kojarzy się często z zapachem suchego drewna, dębowych beczek, kartonu.

  • Aromat leków — termin określa zapach chemikaliów, leków i szpitala. Takim zapachem opisuje się kawy wydzielające zapach gnilny lub przypominający magazyn chemikaliów, ale także w stosunku do kaw mocno aromatyzowanych, uwalniających mnóstwo substancji lotnych.

  • Aromat orzechów — zapach przypomina świeże orzechy.

  • Aromat gnilny, zjełczały — może być kojarzony z zapachem wydzielanym w trakcie utleniania produktów zawierających tłuszcze (np. orzechów) lub beztłuszczowych (np. warzyw).

  • Aromat tytoniu — jest to smak i zapach tytoniu, ale mowa tu o roślinie, nie o tytoniu palonym (papieros, fajka).

  • Aromat zielny — zapach może przypominać świeżo skopaną ziemię, wilgotną glebę, próchnicę. Nierzadko kojarzy się także ze smakiem surowych ziemniaków. Ten aromat z kolei jest absolutnie niepożądany w kawie.

  • Aromat roślinny/zielony/ziołowy — te terminy mają określać zapach przypominający zieloną trawę, podlany trawnik, aromatyczne zioła, zielone liście, zieloną fasolkę, a także niedojrzałe owoce.

  • Aromat winny — oddaje odczucia, które towarzyszą nam podczas picia wina. Takie kawy charakteryzują się mocnymi nutami kwasowymi i owocowymi. Termin nie dotyczy jednak kaw o nieprzyjemnym cierpkim smaku.

Kawa pobudza nie tylko zmysł smaku. Ma ogromny wpływ na nasz węch. Może charakteryzować się wieloma aromatami. Jednak niezależnie od jej zapachu, w każdym przypadku nastraja nas pozytywnie, nie mówiąc już o jej wpływie na naszą koncentrację.

 

Źródła:

www.terra-kahwa.com/pl/la-torrefaction/la-tasse/

www.zapachowy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=500

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixel