Różnice między Arabiką a Robustą
2018-03-27

Rośliny kawowca występują w dziesiątkach różnych odmian. Mimo to, na rynku kawowym znajdują się tylko dwie: Arabica i Robusta. Jaka jest między nimi różnica i która z nich odpowiada za piękną cremę na powierzchni naparu? Spieszę z odpowiedzią!
WYGLĄD ZIAREN
Ziarna Arabiki są lekko podłużne, płaskie i zielonkawe.
Ziarna Robusty są mniejsze, nieco bardziej owalne, w kolorze od bladozielonego po szary.
UPRAWA
Arabica uznawana jest za kawę najwyższej jakości. Niestety jednak jest wymagająca w uprawie. Rośnie w górskich rejonach, na wysokościach od 1 do 2 tys. m n.p.m. Wymaga niskiego pH, regularnych opadów i temperatury od 15 do maksymalnie 30°C. Drzewko osiąga 3-5m, łodyga jest prosta, równa, ma długie cienkie gałązki. Roślina Arabiki jest mniej odporna na choroby i szkodniki, ma dłuższy okres wegetacji. W ziarnie znajduje się 1-1,5% kofeiny.
Największe plantacje są w: Brazylii, Etiopii, Indonezji.
Największe plantacje są w: Brazylii, Etiopii, Indonezji.
Robusta jest mniej wymagająca do uprawy. Rośnie na całym świecie, w regionach strefy międzyzwrotnikowej. Jej drzewka rosną szybciej i są większe (osiągają od 7 do 13m). Nie wymaga tak wysokich terenów, jak Arabica. Rośnie w bardziej dostępnych rejonach, na wysokościach od 200 do 900 m n.p.m w stałym klimacie i w temperaturze ok. 24-30°C. Zawartość kofeiny w ziarnie sięga do 2,5%. Roślina Arabiki ma po 44 chromosomy w każdej komórce, a Robusta o połowę mniej. Dlatego łatwiej się ją uprawia i jest bardziej odporna na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze.
Największe plantacje są w: Wietnamie, Brazylii, Ugandzie, Kamerunie.
Największe plantacje są w: Wietnamie, Brazylii, Ugandzie, Kamerunie.
SMAK
Różnica w smaku pomiędzy tymi gatunkami ziaren jest wyczuwalna dla każdego.
Arabica jest łagodna. W naparze z tego ziarna niekiedy wyczuć można korzenny lub czekoladowy posmak.
Robusta jest mniej delikatna. Ma ostrzejszy, bardziej wyrazisty i nieco cierpki smak. Silniej pobudza, ze względu na większą zawartość kofeiny. To właśnie Robusta odpowiada za cremę, powstającą na powierzchni naparu.
Arabica jest bardziej wymagająca w uprawie, co wpływa na jej wysoką cenę. Mimo to wciąż jest to gatunek dominujący w stosunku do Robusty, ponieważ jej udział w światowym rynku produkcji kawy wynosi aż 70%.
Źródła:
http://www.mespressocaffe.com/blog/caffe-arabica-robusta-differenze/
http://www.socoffee.pl/czym-sie-rozni-arabica-od-robusty/
https://cafeborowka.pl/Arabica-a-robusta-czym-roznia-sie-dwa-najpopularniejsze-gatunki-kawy-blog-pol-1478165051.html
Źródła:
http://www.mespressocaffe.com/blog/caffe-arabica-robusta-differenze/
http://www.socoffee.pl/czym-sie-rozni-arabica-od-robusty/
https://cafeborowka.pl/Arabica-a-robusta-czym-roznia-sie-dwa-najpopularniejsze-gatunki-kawy-blog-pol-1478165051.html
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2018