Świat kawy

2018-07-13

Coffee Teams

Kawę spożywa 90% ludzkości. Przynajmniej raz w życiu większość z Nas spróbowała czarnego naparu bogów. Niektórzy pozostali jego fanami na dłużej, część zrezygnowała z dalszych przygód.

2018-03-28

Warsztaty Coffe Zone - Warszawa

Ostatnio ekipa StrefaSeco.pl była nieobecna. A to dlatego, że mieliśmy przyjemność wzięcia udziału w warsztatach organizowanych przez Coffee Zone – Warszawską palarnię naszych ulubionych kaw Superiore.

 Warsztaty prowadzili:

 

  • Agnieszka Rojewska – profesjonalna baristka i trenerka baristów, Mistrzyni Polski Barista 2016 oraz Latte Art 2016, właścicielka kawiarni w Poznaniu;

  • Marcin Kozicki - zdobywca trzeciego miejsca w Olimpiadzie Kawy 2010, uczestnik Mistrzostw Latte Art 2011 oraz Cup Tasting 2013.

 

Całemu spotkaniu towarzyszyły wyjątkowe kawy Coffee Zone Limited oraz wspaniała atmosfera :)

Ciekawi jesteście jak wyglądały warsztaty i czego się dowiedzieliśmy? Zapraszamy do relacji! :)

2018-03-28

Kawa a odchudzanie

Wciąż słyszy się sprzeczne opinie naukowców o tym, czy kawa rzeczywiście sprzyja odchudzaniu. Jak to w końcu jest, schudniemy z kawą, przytyjemy, czy w żaden sposób nie wypłynie ona na naszą kurację?
2018-03-28

Czym jest profil sensoryczny?

Czym jest profil sensoryczny?
Czy wiesz, że Espresso i Late Macchiatto Perfetto spełniają zdefiniowane standardy jakości profilu sensorycznego? Marka Saeco, jako JEDYNA spośród wszystkich marek domowych ekspresów do kawy, otrzymała certyfikaty jakości, które przyznawane są przez niezależny włoski instytut badań sensorycznych Centro Studi Assaggiatori Italian Tasters. Każdy użytkownik ma zatem gwarancję niezmiennie idealnie przyrządzonego naparu.
Czymże zatem jest owy „profil sensoryczny”? Często mówi się, że określa on smak kawy. Jednak sprawa jest nieco bardziej złożona.
2018-03-28

Naukowo potwierdzone: zapach kawy i czekolady polepsza percepcję i wydajność pracy biurowej!

Jeśli chcesz efektywnie wykonywać zlecone Ci zadania biurowe, wymagające edycji tekstów, trzymaj kawę obok i wdychaj jej aromat. Jeśli natomiast potrzebujesz dodatkowego pobudzenia przy rozwiązywaniu np. sudoku, miej przy sobie otwarte pudełko pachnących czekoladek.
2018-03-28

Kawa a uroda

Wiemy już, że kawa, a zwłaszcza jej zapach, może polepszyć koncentrację. Pisaliśmy również o jej pozytywnych właściwościach, wpływających na nasze zdrowie. Czy owy napar można w jakiś sposób wykorzystać w kosmetologii? Czy i w jaki sposób poprawi nasz wygląd?
2018-03-28

Sposoby obrabiania owoców kawowca

Często bywa tak, że mamy na półce do wyboru dwie kawy. Niemal identyczne. Czytamy, że różnią się jedynie „metodą obróbki ziaren”. Ustalmy zatem, jakie istnieją i czym różnią się owe sposoby obrabiania owoców kawowca.
2018-03-27

Idealne Espresso

Umiejętność stworzenia naprawdę idealnego Espresso jest bardzo ważna ponieważ, że na jego bazie przyrządza się Cappuccino i inne napary kawowe.

Nie od dziś wiadomo, że wzorce związane z parzeniem kawy powinniśmy czerpać od Włochów. We Włoszech znajduje się Narodowy Instytut Włoskiego Espresso (INEI), który dokładnie opracował zasady, jakie trzeba spełnić, aby uzyskać idealny napar, a także sprecyzował jego definicję.

2018-03-27

Różnice między Arabiką a Robustą

Rośliny kawowca występują w dziesiątkach różnych odmian. Mimo to, na rynku kawowym znajdują się tylko dwie: Arabica i Robusta. Jaka jest między nimi różnica i która z nich odpowiada za piękną cremę na powierzchni naparu? Sprawdź.
2018-03-27

Jak można wykorzystać fusy po kawie?

Po zaparzeniu naszej ukochanej kawy zawsze zostają nam odpadki. Okazuje się, że mogą być przydatne w wielu dziedzinach. Zanim kolejny raz wyrzucisz fusy po kawie, sprawdź, w jaki sposób możesz je wykorzystać.
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixel