Warsztaty Coffe Zone - Warszawa 0
Warsztaty Coffe Zone - Warszawa

Ostatnio ekipa StrefaSeco.pl była nieobecna. A to dlatego, że mieliśmy przyjemność wzięcia udziału w warsztatach organizowanych przez Coffee Zone – Warszawską palarnię naszych ulubionych kaw Superiore.

 

Warsztaty prowadzili:

 

  • Agnieszka Rojewska – profesjonalna baristka i trenerka baristów, Mistrzynię Polski Barista 2016 oraz Latte Art 2016, właścicielka kawiarni w Poznaniu;

  • Marcin Kozicki - zdobywca trzeciego miejsca w Olimpiadzie Kawy 2010, uczestnik Mistrzostw Latte Art 2011 oraz Cup Tasting 2013.

 

Całemu spotkaniu towarzyszyły wyjątkowe kawy Coffee Zone Limited oraz wspaniała atmosfera :)

Ciekawi jesteście jak wyglądały warsztaty i czego się dowiedzieliśmy? Zapraszamy do relacji! :)

 

 

 

Na wstępie mieliśmy okazję sprawdzić, jaka jest różnica pomiędzy Espresso parzonym w niższej i wyższej temperaturze. Dowiedzieliśmy się, że zbyt niska temperatura wody skutkuje niedoparzoną kawą, a zbyt wysoka - przeparzoną. Jaka jest różnica w smaku? Ta pierwsza będzie zbyt kwaśna, a druga - zbyt gorzka. Idealne Espresso powinno być parzone przez ok 25 sekund w wodzie o temperaturze 92-93 stopnie Celsjusza.

Co ciekawe - w skład Espresso wchodzi aż 92% wody! Dlatego tak ważne jest, aby woda była jak najlepszej jakości. Warto więc korzystać z filtrów Brita Intenza+ bądź Saeco AquaClean.

 

 

 

Usłyszeliśmy także kilka ciekawych słów o certyfikatach przyznawanych przy produkcji kawy. 

 

 

 

Mieliśmy także ogromną przyjemność obserwować, jak powstają piękne rysunki w kawie. Sztukę Latte Art przedstawiła nam Agnieszka Rojewska - Mistrzyni Polski w tej dziedzinie. Baristka zasypała nas ogromną wiedzą i pasją do kawy, za co jesteśmy jej bardzo wdzięczni.

 

 

 

Każdy z nas mógł spróbować swoich sił w trudnej sztuce Latte Art. Oczywiście pod czujnym i pomocnym okiem Agnieszki.

 

 

Nie wychodzi? Agnieszka rozrysuje Ci dlaczego :)

 

 

Przyszła także kolej na zawody drużynowe w tej niezwykłej dziedzinie.

 

 

Marcin Kozicki wprowadził nas w podstawy analizy sensorycznej. Ocenialiśmy smak kawy w tzw. cup tastingu (sprawdzanie smaku kawy) w oparciu o różne obróbki ziaren.

 

 

Warsztaty zakończył Luca Pompei z Victoria Arduino przedstawiając nam zalety Black Eagle - oficjalnego ekspresu mistrzostw świata baristów.

 

 

COFFEE ZONE ROASTERY jest palarnią kawy z ponad 13-letnim doświadczeniem. O najwyższej jakości oferowanego przez firmę produktu decydują bezpośrednie zakupy wysokogatunkowej zielonej kawy oraz zastosowanie unikalnej technologii palenia. Dzięki temu palarnia dostarcza Państwu towar spełniający oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.

Coffee Zone Roastery posiada certyfikat BRC-7, który jest gwarancją najwyższej i powtarzalnej jakości oraz bezpieczeństwa produkowanych przez nas produktów spożywczych.

Wykorzystanie zaawansowanej technologii produkcji umożliwia nam profesjonalną obsługę szerokiej gamy zamówień od nisko po wysoko wolumenowe ze szczególnym naciskiem na ofertę Private Label, czyli kaw pod marką własną.

 

Źrodło: CoffeZone

Komentarze do wpisu (0)

Ze świata kawy
Blog kategorie
Blog chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl