Jak można wykorzystać fusy po kawie? 0
Jak można wykorzystać fusy po kawie?

Po zaparzeniu naszej ukochanej kawy zawsze zostają nam odpadki. Okazuje się, że mogą być przydatne w wielu dziedzinach. Zanim kolejny raz wyrzucisz fusy po kawie, sprawdź, w jaki sposób możesz je wykorzystać.

 

 

czytaj całość »
Różnice między Arabicą a Robustą 0
Różnice między Arabicą a Robustą

Rośliny kawowca występują w dziesiątkach różnych odmian. Mimo to, na rynku kawowym znajdują się tylko dwie: Arabica i Robusta. Jaka jest między nimi różnica i która z nich odpowiada za piękną cremę na powierzchni naparu? Sprawdź.

czytaj całość »
Jaką kawę możemy nazwać EKOlogiczną? 0

"

Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami i staramy się wybierać produkty jak najwyższej jakości. W związku z tym ostatnio słyszy się coraz więcej na temat ekologicznej żywności, do której zaliczamy niektóre rodzaje kaw. Dlaczego pewne kawy mają etykiety EKO? Czy rzeczywiście są wyższej jakości i co sprawia, że są wyjątkowe?

czytaj całość »
Warsztaty Coffe Zone - Warszawa 0
Warsztaty Coffe Zone - Warszawa

Ostatnio ekipa StrefaSeco.pl była nieobecna. A to dlatego, że mieliśmy przyjemność wzięcia udziału w warsztatach organizowanych przez Coffee Zone – Warszawską palarnię naszych ulubionych kaw Superiore.

 Warsztaty prowadzili:

 

  • Agnieszka Rojewska – profesjonalna baristka i trenerka baristów, Mistrzyni Polski Barista 2016 oraz Latte Art 2016, właścicielka kawiarni w Poznaniu;

  • Marcin Kozicki - zdobywca trzeciego miejsca w Olimpiadzie Kawy 2010, uczestnik Mistrzostw Latte Art 2011 oraz Cup Tasting 2013.

 

Całemu spotkaniu towarzyszyły wyjątkowe kawy Coffee Zone Limited oraz wspaniała atmosfera :)

Ciekawi jesteście jak wyglądały warsztaty i czego się dowiedzieliśmy? Zapraszamy do relacji! :)

czytaj całość »
Twój ekspres zawsze w formie: Smar Saeco (używać co ok. 30 dni) 0

smar saeco

 

Wszystkie w pełni automatyczne ekspresy do kawy Philips Saeco są wyposażone w wyjmowany blok kawy. Ta opatentowana technologia umożliwia bardzo dokładne czyszczenie elementów bloku kawy, które stykają się z kawą oraz całej strefy wstępnego parzenia wewnątrz urządzenia. O blok należy odpowiednio dbać. Raz w tygodniu myć, a po około miesiącu smarować smarem Saeco.

Nie wiesz jak to robić? Przeczytaj artykuł.

czytaj całość »
Jak przygotować ekspres do urlopu? 1
Jak przygotować ekspres do urlopu?

Sezon urlopowy w pełni.

Jeśli nie masz możliwości zabrania swojego ukochanego ekspresu ze sobą, musisz się z nim niestety rozstać na tych kilka dni/tygodni. Pamiętaj jednak, że musisz go odpowiednio przygotować na czas Twojej nieobecności.

Przedstawiamy czynności, które powinieneś/powinnaś wykonać, aby ekspres był odpowiednio zakonserwowany przed Twoim urlopem.

 

 

czytaj całość »
Walentynkowa kawa z afrodyzjakiem! 0

akcesoria Saeco

Z przeprowadzonych badań wynika, że dla ponad połowy z nas najlepszym walentynkowym prezentem jest po prostu romantyczny, wspólnie spędzony wieczór. Jeśli jesteś wśród tej większości, przygotuj w dzień Świętego Walentego pyszną kolację, a na jej zakończenie podaj nutkę pikanterii w postaci... KAWY. Nie wszyscy wiedzą, że odpowiednio przyrządzona może być wspaniałym afrodyzjakiem! 14 luty to idealny dzień na przetestowanie jej właściwości. Zaskocz swoją drugą połówkę!

czytaj całość »
Idealne Espresso 0
Idealne Espresso

Umiejętność stworzenia naprawdę idealnego Espresso jest bardzo ważna ponieważ, że na jego bazie przyrządza się Cappuccino i inne napary kawowe.

Nie od dziś wiadomo, że wzorce związane z parzeniem kawy powinniśmy czerpać od Włochów. We Włoszech znajduje się Narodowy Instytut Włoskiego Espresso (INEI), który dokładnie opracował zasady, jakie trzeba spełnić, aby uzyskać idealny napar, a także sprecyzował jego definicję.

czytaj całość »
Czym jest profil sensoryczny? 0
Czym jest profil sensoryczny?
Czy wiesz, że Espresso i Late Macchiatto Perfetto spełniają zdefiniowane standardy jakości profilu sensorycznego? Marka Saeco, jako JEDYNA spośród wszystkich marek domowych ekspresów do kawy, otrzymała certyfikaty jakości, które przyznawane są przez niezależny włoski instytut badań sensorycznych Centro Studi Assaggiatori Italian Tasters. Każdy użytkownik ma zatem gwarancję niezmiennie idealnie przyrządzonego naparu.
Czymże zatem jest owy „profil sensoryczny”? Często mówi się, że określa on smak kawy. Jednak sprawa jest nieco bardziej złożona.
czytaj całość »
Kawa a uroda 0
Kawa a uroda

Wiemy już, że kawa, a zwłaszcza jej zapach, może polepszyć koncentrację. Pisaliśmy również o jej pozytywnych właściwościach, wpływających na nasze zdrowie. Czy owy napar można w jakiś sposób wykorzystać w kosmetologii? Czy i w jaki sposób poprawi nasz wygląd?

czytaj całość »
Świeża kawa to niezapomniany smak 0
Świeża kawa to niezapomniany smak

Najlepsza kawa dostępna w sprzedaży to ta z całymi ziarnami. Jednak dodatkową kwestią jest to, żeby były one jak najświeższe. Dlaczego to takie ważne? I jaka jest pod tym względem różnica pomiędzy zapakowaną zmieloną już kawą, a ziarnistą?

czytaj całość »
Kawa a odchudzanie 0
Kawa a odchudzanie

Wciąż słyszy się sprzeczne opinie naukowców o tym, czy kawa rzeczywiście sprzyja odchudzaniu. Jak to w końcu jest, schudniemy z kawą, przytyjemy, czy w żaden sposób nie wypłynie ona na naszą kurację?

czytaj całość »
Ze świata kawy
Blog kategorie
Blog chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl